Připravte si rybu či mořské plody na grilu. Foto: Pocket media/Monika Hlaváčová

Sezóna grilování je tu a máloco potěší svou vůní i chutí na grilu tolik jako čerstvá ryba. Jak ji ale vybrat a jak správně připravit? A co jako druhý chod zkusit třeba krevetový špíz? Máme pár tipů, které vás navedou.

Je čerstvá!

K nejoblíbenějším druhům ryb ke grilování patří například pražma královská, mořský vlk nebo kambala, z našeho podnebního pásma pak bezesporu pstruh. Ryby pořizujte vždy čerstvé, ty mražené ponechte raději na smažení. Při nákupu důvěřujte svému úsudku a smyslům. Ryba nesmí být příliš cítit a měla by být pevná a pěkná na pohled. Před grilováním rybu osušte, malinko potřete olivovým olejem, osolte, pokapejte citronem a vložte do ní bylinky. Skvěle ji doplní citronový tymián, šalvěj, mateřídouška, meduňka či máta. S tou ale raději šetřete. A šup na gril. Jak poznat, že máte hotovo? Pomůže malá pinzetka nebo kovová špejle. Tu zasuňte pod páteř ryby a nechte ji na místě zhruba 5 vteřin. Po vytažení ji vložte na ruku či pod ret a pokud je tyčinka teplá, můžete servírovat.

Špíz z tygřích krevet

Chcete-li se před strávníky blýsknout a získat si uznání všech mlsných jazýčků, nezapomínejte ani na plody moře. Sázkou na jistotu je špíz z tygřích krevet a lososa. Snadný, ale ověřený tip. Pokud použijete mražené krevety, nechte je pozvolna rozmrznout v lednici. Na rychlé zalití vřelou vodou raději zapomeňte, obezřetnost a naše zdraví má přednost. Krevety oloupejte a odstraňte střívko. Je špatně stravitelné a kreveta by navíc mohla zhořknout. Lososa bez kůže nakrájejte na kostičky, lehce vše osolte, napíchejte na párátko a můžete grilovat.

Převzato z časopisu KAM v Brně shop.pocketmedia.cz/predplatne

Staňte se hodnotiteli brněnské gastronomie

Gastronomie nejen v Brně za sebou nemá jednoduché období. K jejímu opětovnému oživení pomáhá i TIC BRNO. Pokračovat bude akce Staň se hodnotitelem, která umožňuje vžít se do role porotce projektu Gourmet Brno, projít si a ohodnotit ty nejlepší brněnské podniky.

Gastrorestart

Ulice jsou plné života, restaurace, bary a kavárny se po nucené pauze opět nadechly a přivítaly hosty zpátky u stolů. Příběh brněnské gastronomie pokračuje a přináší spoustu novinek. Které podniky vznikly navzdory nejisté době? S jakou nabídkou proplují létem vaše oblíbené restaurace? Co vám vzkazují lidé tvořící i vychutnávající si brněnskou gastronomickou scénu a jaké recepty vám posílají? Vydejte se s námi na cestu plnou zážitků zanechávajících příjemnou dochuť na patře. Nastal čas dát všem, kdo pro nás tyto zážitky připravují, pocítit svou podporu. Vyrazíme do města a budeme ochutnávat Brno plnými doušky. S optimismem nám vlastním věříme, že na gastronomicky nabité léto naváže stejně bohatý podzim. Potkáme se?

Léto s FOOD DRINK BRNO – 10. vydání v ulicích i on-line!

Z tiskařského lisu putuje rovnou k vám. Gastronomický průvodce FOOD DRINK BRNO slaví jubilejní 10. vydání, vychází ve větším formátu a jako dárek svým čtenářům nachystal spoustu zajímavostí nejen z brněnské gastronomické scény.

Kde najít pivo svých snů?

IPA, ALE, porter, sour, lambic, gose, saison, barley wine… Pokud víte, o čem je řeč, asi jste už také propadli kouzlu zvanému craft beer. Vydejte se tedy tam, kde pivu opravdu rozumí. V Brně doporučujeme rozhodně navštívit novou prodejnu s pivem Beershop na Minské. Ale pozor, nebude to tak jednoduché. Budete si totiž muset vybrat z více než 600 druhů, které tam v regálech najdete.

Za pivem pěšky, na kole i na festival!

Máte rádi turistiku? Zkuste tu pivní! Jižní Morava k ní vybízí se samozřejmostí zkušené pivovarnické oblasti – ochutnat tu můžete nejrůznější speciály z minipivovarů uprostřed malebné přírody i v náručí historických měst. Potěší i velké množství pivních festivalů, které již dávno nejsou pouze výsadou Brna.