Jaké velikonoční dobroty budou letos na vašem stole? Foto: William and Thomas Bakery

Velikonoce vždy bývaly z hlediska gastronomie významným obdobím roku a přicházely po období půstu. Dnes tento tradiční křesťanský půst cílící na očistu ducha nahrazují různé jarní detoxy a speciální diety s cílem očisty organismu. Tak jako tak se po období střídmosti rádi pustíme do velikonoční hostiny!

Velikonoce letos připadají na přelom března a dubna a jsou především obdobím, kdy zase ochutnáme všechny ty pečené i vařené dobroty, které se k nim vážou. 

Velikonoční týden začíná Květnou nedělí, tu o tři dny později následuje Škaredá středa čili den, kdy hospodyňky uklízely a vymetaly světnice. 

O Zeleném čtvrtku se zadělává těsto na pečené jidášky, kousky kynutého těsta, které se motají do tvarů symbolizujících provaz, na němž se oběsil zrádný Jidáš. Podle tradice se také chodí s řehtačkami, jež nahrazují zvony, které odletěly do Říma. V současnosti je tento den populární díky konzumaci špenátu a zeleného piva.

Následuje Velký pátek, připomenutí ukřižování Ježíše Krista a nejpřísnější půst. Člověk by se měl usebrat a spočinout v klidu a tichu. Naopak Bílá sobota je z pohledu hodování mnohem veselejší. Pečou se mazance, bochánky a věnce. V dřívějších dobách bývala jako hlavní chod běžná nádivka, které se říkalo sekanina. Vrcholem Velikonoc je neděle neboli Boží hod velikonoční, oslava Ježíšova zmrtvýchvstání. Podávají se tradiční kynuté buchty a beránek. V minulosti hostina obvykle začínala masovým vývarem a následovalo jehněčí, telecí nebo kůzlečí maso. Velikonoční pondělí se v dnešní době nese ve znamení barvených vajíček a pomlázky. Chlapci obchází domy, aby vymrskali děvčata pletenými žílami, a ty je za to odmění říkankou a malovaným vajíčkem.

KAM na sváteční jídlo

Cukrářství Martinák
Tradiční sladké z Cukrářství Martinák
www.cukrarstvimartinak.cz 

Mikrofarma
Bio maso přímo v centru města
www.mikrofarma.cz 

Paneolit
Rozmanitost pečiva z tradičních receptur
www.facebook.com/paneolit
Článek u nás na webu

Horňácká farma
Bio maso z farmy na úpatí Bílých Karpat
www.hornackyeshop.cz/skopove-maso 

Farma Brusná
Lokální jehněčí a potraviny v bio kvalitě  z Lomnice
www.farmabrusna.cz 

Chleba Brno
Nejen chleba, ale taky velikonoční mazance
www.chlebabrno.cz 

Starobrno
Na Zelený čtvrtek čepované zelené pivo
www.starobrno.cz 

William and Thomas Bakery
Vilém a Tomáš pečou také mazance
www.wtbakery.cz 

Carlini
Mazance po italsku
www.carlini.cz 

Maso Klouda
Maso, které respektuje koloběh přírody
www.maso-klouda.cz 

MZ Řemeslná pekárna
Kvalitní pečivo z pravého másla a italské čokolády
www.fb.com/pekarnanaStefanikove
Článek u nás na webu

BWP Hotel International Brno
Pestrost barev, čerstvé suroviny, vše plné emotivních chutí a vůní
www.jidlozintru.cz
Článek u nás na webu

Barbora Olšanová

Redaktorka KAM v Brně

 

Převzato z časopisu KAM v Brně → shop.pocketmedia.cz/predplatne

Staňte se hodnotiteli brněnské gastronomie

Gastronomie nejen v Brně za sebou nemá jednoduché období. K jejímu opětovnému oživení pomáhá i TIC BRNO. Pokračovat bude akce Staň se hodnotitelem, která umožňuje vžít se do role porotce projektu Gourmet Brno, projít si a ohodnotit ty nejlepší brněnské podniky.

Gastrorestart

Ulice jsou plné života, restaurace, bary a kavárny se po nucené pauze opět nadechly a přivítaly hosty zpátky u stolů. Příběh brněnské gastronomie pokračuje a přináší spoustu novinek. Které podniky vznikly navzdory nejisté době? S jakou nabídkou proplují létem vaše oblíbené restaurace? Co vám vzkazují lidé tvořící i vychutnávající si brněnskou gastronomickou scénu a jaké recepty vám posílají? Vydejte se s námi na cestu plnou zážitků zanechávajících příjemnou dochuť na patře. Nastal čas dát všem, kdo pro nás tyto zážitky připravují, pocítit svou podporu. Vyrazíme do města a budeme ochutnávat Brno plnými doušky. S optimismem nám vlastním věříme, že na gastronomicky nabité léto naváže stejně bohatý podzim. Potkáme se?

Léto s FOOD DRINK BRNO – 10. vydání v ulicích i on-line!

Z tiskařského lisu putuje rovnou k vám. Gastronomický průvodce FOOD DRINK BRNO slaví jubilejní 10. vydání, vychází ve větším formátu a jako dárek svým čtenářům nachystal spoustu zajímavostí nejen z brněnské gastronomické scény.

Kde najít pivo svých snů?

IPA, ALE, porter, sour, lambic, gose, saison, barley wine… Pokud víte, o čem je řeč, asi jste už také propadli kouzlu zvanému craft beer. Vydejte se tedy tam, kde pivu opravdu rozumí. V Brně doporučujeme rozhodně navštívit novou prodejnu s pivem Beershop na Minské. Ale pozor, nebude to tak jednoduché. Budete si totiž muset vybrat z více než 600 druhů, které tam v regálech najdete.

Za pivem pěšky, na kole i na festival!

Máte rádi turistiku? Zkuste tu pivní! Jižní Morava k ní vybízí se samozřejmostí zkušené pivovarnické oblasti – ochutnat tu můžete nejrůznější speciály z minipivovarů uprostřed malebné přírody i v náručí historických měst. Potěší i velké množství pivních festivalů, které již dávno nejsou pouze výsadou Brna.