Doba okýnková je zase tady. Podpořte své oblíbené gastronomické podniky. Foto: Rebelbean

Někteří majitelé restaurací právě zažívají déja-vu. Není divu, podniky opět musely zavřít dveře a otevřít výdejní okénka. Pro restaurace tato skutečnost může být zdrcující, některé s vypětím sil překonali jarní krizi a za půl roku čelí stejné situaci. Jak se s 2. vlnou vypořádají brněnské podniky a provozovny? Pojďme se podívat, jak se k situaci staví místní gastro scéna. 

Má cenu si objednávat jídlo s rozvozem? 

Hned na začátku bychom chtěli uvést jednu skutečnost. Pokud chcete podnikům pomoci, využijte raději výdejní okýnko nebo rozvoz dané restaurace. Proč? Velké rozvozové služby si berou (většinou) 30% provizi. Což je pro některé provozovny opravdu velká část koláče. Na druhou stranu, pokud chcete podpořit daný podnik a neexistuje jiná varianta (nedostatek času, podnik nenabízí jinou možnost) zde se můžete řídit jednoduchým pravidlem „lepší něco než nic“. Které restaurace tedy nabízí vlastní rozvoz?

U Dřeváka Beer & Grill poskytují rozvor na objednávku přes formulář, telefon či mail.

Skvělé burgery i sladkosti od BŪCHECK & DEZERTÍNA si můžete objednat přes www.nakrm.cz.

4pokoje kombinují i otevřené okýnko i vlastní rozvoz. Lásku nejen po půl noci vám doručí na skútru s úsměvem od ucha k uchu. 

Pro obdobný plán se rozhodl podnik Konoha sushi bar. Výborné sushi si můžete objednat na telefonním čísle a do 90 minut je u vás. 

Jak na situaci reagoval podnik Brunches? Aby minimalizovali možnost přenosu nákazy, rozhodli se využívat aplikaci Nesnězeno, která umožňuje podnikům platit skrze platební bránu. Brunches nabízí i jejich vlastní rozvoz tak i výdejní okýnko v Králově Poli. S jediným rozdílem – zaplatíte předem skrze aplikaci.

Na stejné vlně se drží například podnik La Strada či Fabrik Food Factory.

… a mnohé další! Pro informace o rozvozech sledujte webovky a sociální sítě svého oblíbeného podniku!

„Když nemůžu dveřmi, vlezu oknem“

Aneb klasický okýnkový prodej, ke kterému se uchýlila většina restaurací. Jaká je tajná ingredience úspěšného prodeje přes okýnko? Odpovědí jsou sociální sítě. Pokud má podnik silnou zákaznickou základnu a se zákazníky efektivně komunitě skrze sociální sítě, věříme, že pomůžou restauraci přestát i tuto silnou bouři.

Na situaci se patřičně připravil Little Saigon. Poloha restaurace na ulici Špitálka může být pro některé překážkou pro osobní odběr. Reagovali rychle a otevřeli si okýnko v samotném centru Brna, na Zelňáku. Okýnko kombinuje to nejlepší z Little Saigonu i ze starší sestřičky Vietnamské bagety.

K využívání okýnek se uchýlila většina restaurací.  Otevírací dobu a nabídku pro konkrétní den zjistíte na sociálních sítích. Tím pádem není problém zajít si na výběrovou kávu do SKØG Urban Hub.

Zaskočit můžete také na výbornou asijskou kuchyni do Cà Phê Cổ.

Nebo třeba beef sandwich ze Soul Bistra?

Nebo na něco dobrého z La Bouchée na Jakubáku.

Ve Forza caffè se v Černých Polích je pak dle našeho názoru jedno z nejoriginálnějších brněnských výdejních okének.

Nechci slevu zadarmo 

Se zajímavým konceptem přišlo mexické Blue Démon Bistro. Pokud uživatel nasdílí daný příspěvek, dostane 20 % slevu na celou objednávku. Ideální způsob, jak se zviditelnit, získat nové zákazníky a přežít tuto nelehkou dobu.

#zachranpodnik: Jeedlo 

Během druhé vlny se v brněnské gastrosféře objevila nová platforma, která má jediný cíl. Podpořit podniky v této nelehké době. Cílem této platformy je dát možnost podnikům lépe nabízet rozvoz jídla a pití a přežít tak tuto nelehkou situaci. Zároveň poukazují na vysoké provize rozvozů. Tento projekt je na světě pouze 3 dny a již můžeme vidět, že projekt má nakročeno k úspěchu. K projektu se přidal Bücheck, Rebelbean a Forky’s. Nutno podotknout, že všechny tyto restaurace a kavárny působí na více platformách zároveň.

 

Na závěr několik osobních vzkazů, které vám naším prostřednictvím posílají majitelé podniků:

 

Naše kavárny (Jundrov i Vlněnu) jsme okamžitě přestavěli do okénkového prodeje. Z kaváren jsou teď obchody, koloniály se spoustou zboží. Podporujeme lokální dodavatele a snažíme se nadále prodávat, co to jde. Otevírací dobu jsme nezměnili, fungujeme dál stejně jako před zavřením. Jundrov (7-20, víkend 8-19). Vlněna (8-20, víkend 10-18). Vlněna funguje na Woltu, pečeme, vaříme, chystáme brunche na víkend. Každý den máme polévku, sendviče a různé další kavárenské pochutiny. Pečeme sladké, aby se dále uživily i naše pekařky. Vše lze koupit buď přímo v kavárně, na telefonu: 773 660 847 nebo na Woltu. Tuto dobu využíváme k opravám, školením personálu, tvorbě zimní nabídky a všem restům, které se odkládají, protože většinou nejsou priorita. Měli jsme v plánu rozjet opět Vlnobeaty o víkendu (brunch s dj a pohodou), ale nakonec toto. Máme hlavu vzhůru, děláme co můžeme a věříme :).

U Starýho Billa jsme reagovali, jak nejrychleji šlo. Již dnes jsme zprovoznili prodej take away a rozvoz prostřednictvím společnosti Wolt. Zřejmě zítra bude funkční i rozvoz prostřednictvím Dáme jídlo, kde jsou bohužel delší čekací doby. Abychom měli nad celým procesem lepší kontrolu, využíváme vlastní řidiče. Jsme steakhouse, hlavním prodejním artiklem je hovězí steak (v běžném provozu nabízíme řadu plemen i partií). Pro rozvoz jsme vytvořili i nové menu. Obsahuje steaky drůbeží, vepřové, klokaní, z lososa, máme rozšířenou nabídku burgerů a tortill, zařadili jsme trhaná masa, chilli con carne, saláty, polévky, dezerty. Naši kuchaři jsou velmi kreativní. Vedle jídel nabízíme nealko nápoje, z alkoholických nápojů bych zmínil řemeslná piva z Panského pivovaru Telč a plná chilská vína. Objednávky přijímáme každý den od 10:30 do 21:30, pokud bude poptávka, rádi provozní dobu protáhneme. Zákazníkům, kteří si pro jídlo přijedou k nám sami poskytujeme slevu 15 %. V nejbližších dnech se chystáme spustit vlastní eshop, kde budou nakupující rovněž cenově zvýhodněni. Těšíme se, že brzy začneme nabízet také Hot Tipy, tedy zajímavé pokrmy ze sezónních nebo námi nově objevených surovin a ingrediencí. Myslíme si, že na všem zlém je něco dobré – v tomto případě se díky uzavření gastronomie začali věnovat rozvozu, podobně jako my, restaurace, které jsou kvalitní a neměli pro něj volné výrobní kapacity. Díky tomu došlo k výraznému zvýšení kvality rozvozové gastronomie, a to je super. Nebojte se objednat si dovoz jídla z vaší oblíbené restaurace, která toto předtím nenabízela. Tím nám pomůžete a věřím, že si uděláte radost! Gastro žije, alespoň v našich provozovnách. Chystáme dovoz skvělého španělského hovězího, těšíme se na dodávku originálního japonského Wagyu (proběhne v nejbližších dnech), které mělo výpadek v celé Evropě, před 2 dny jsme do našeho Dry Ageru umístili na vyzrání hovězí z Litvy a jsme na něj velmi zvědavi. Zkrátka, u Billa to nikdy nekončí, protože nás naše práce neskutečně baví. A na tom se nic nemění ani v těchto dnech.  

I když jsou provozovny zavřené, nadále máme výdejní okénko. Kávu, horkou čokoládu, dezerty, snídaně i obědové menu, vše připravíme a zabalíme s sebou ve VERONI coffee & chocolate na Gorkého 42.

Aktuálně to u nás funguje tak, že máme otevřeno DENNĚ 10:30 – 16:00, pečeme každý den čerstvé dobroty, nejvíce nás zákazníci podpoří, když se staví k nám a vezmou si dobroty/nápoje s sebou (parkování přímo před YUMMY LAMY na hodinku gratis). V rámci Brna mohou naše dobroty objednat i rozvozem přes WOLT. Dále sami rozvážíme i do dalších měst, veškeré aktuality, rozvozové dny pro města a aktuální nabídku najdete na našem instagramu a zmíněném WOLTu. Všem moc děkujeme za podporu, objednávky, sdílení, krásné zprávy… i my se snažíme podpořit další podniky, ze kterých objednáváme oběd atd. Držte se, přeji pevné zdraví a posílám sladkou energii.

Sociální družstvo Tři ocásci provozuje dva podniky – Základnu na třídě Kpt. Jaroše a Cukrárnu na Gorkého. Cukrárna funguje jako prodejna, najdete zde široký výběr veganských zákusků, sladkostí a chlebíčků, můžete si dát i kafe nebo limonádu s sebou. Na Základně máme otevřené jen výdejní okénko. Lidé se u nás můžou i zastavit a vzít jídlo, kafe, pivko, limonádu nebo nějakou knížku z našeho Distra nebo z naší knihovny s sebou. Od pondělí do pátku vaříme polední menu, které také rozvážíme. Objednat si je můžete na našich stránkách. O víkendech máme dopoledne brunche jako za “starých” časů. Odpoledne připravujeme burgry, wrapy, hranolky. Základna má otevřeno denně od 11:00 do 20:00, Cukrárna od 9:00 do 20:00. Nazaměřujeme se ale jen na jídlo a pití. Stejně jako na jaře chceme opět navázat spolupráci s Potravinovou bankou a vařit jídlo pro lidi bez domova a celkově pomáhat lidem, kteří jsou na tom hůř než my. Rádi bychom také navázali na naše zábavně-kulturní aktivity. Cukrárna natáčela vtipná videa Cukr nad zlato, na Základně vznikla 5. korona, která namlouvala audioknihy a vydávali jsme bulletin Cirkulář, který informoval o dění v Ocáscích. Pokračovat budou také vzdělávací kurzy Podzemní univerzity. A samozřejmě plánujeme nějaké nutné opravy na Základně, musíme vymalovat, opravit dřez apod. Určitě se nenudíme. Jak nám lidé mohou pomoci? Tím, že k nám budou chodit na jídlo a na pití. Na jaře jsme založili transparentní účet, na který nám lidé mohli a stále mohou přispět. Financujeme z něj chod podniků a díky tomu můžeme vařit jídlo pro lidi v nouzi a rozjíždět další neziskové aktivity. Číslo transparentního účtu najdete na našich stránkách. Aktuální dění v našem podniku můžete sledovat na naší facebookové stránce Tři Ocásci.

featured-image-alt-text

Vinná galerie na ulici Lužánecké je stále otevřená, funguje však jako obchod. Najdete tu až 500 lahví vína jak z vlastní produkce, tak z vlastního výběru vín manželů Vicanových, a to z Moravy i zahraničí. Obchůdek nabízí i produkty z vlastní farmy Pálava se sýry, které jsou speciálně párované práce k vínům – personál vám při výběru poradí.

Jedeme bez omezení a budeme rádi, když k nám přijdete! Na jaře si někteří zákazníci mysleli, že se uzavírání gastropodniků týká i nás, naštěstí tomu tak není, těšíme se tedy na vaši návštěvu.