Proč se vydávat na daleké cesty za gastronomickými zážitky? Brno je město plné chutí, stačí vyrazit do ulic a zkoušet místní podniky hezky jeden po druhém. Ať už toužíte po středomořských specialitách, asijské kuchyni, české klasice nebo pořádném burgeru, najdete tu všechno hezky blízko u sebe. V následující rubrice vám přinášíme tipy na nejrůznější restaurace i vybrané pokrmy z jejich nabídky. Zkusit můžete míchaná vajíčka v briošce ke snídani, pravou neapolskou pizzu k obědu, koblihu k odpolední kávě i vepřové koleno k večernímu pivu. Není nic lepšího než celodenní procházka mezi dobrým jídlem a pitím.

Dobrou chuť!

#mořsképlody

Restaurant Tefiti se nachází v centru Brna v nejstarší divadelní budově ve střední Evropě. Ochutnáte tady výbornou středomořskou kuchyni. Od pondělí do soboty v čase 11.00–17.00 zde nabízí polední menu, ve kterém vždy najdete bezmasé jídlo, pokrm s mořskými plody a rozmanité druhy těstovin a gnocchi. Speciality zdejších italských kuchařů doporučujeme i ve večerních hodinách, menu à la carte zahrnuje humra, kabalu, mořského vlka či pražmu.

#hezkyčesky

Zelená kočka na Kounicově se nedávno proměnila v pivovarskou restauraci brněnského řemeslného pivovaru Moravia. K vynikajícímu pivu přidává i speciality české kuchyně. Během poledne si vyberete z dvanácti jídel na poledním menu. Čerstvé pivo přímo z pivovaru tady teče z šesti výčepních kohoutů.

#koblihy

Na ulici Panská se nachází snad nejmenší prodejna koblih na světě, Kafe & Kobliha. Každý všední den od 10 hodin je vitrína plná kulatých dobrot nejrůznějších chutí, které dostanete zabalené pouze do krabice s sebou.

#zákusky

Vít Martinák jezdil dvanáct let s kamionem a snil o vlastním cukrářství, které si taky v roce 2014 otevřel a dnes je jedním z nejvyhlášenějších v Brně. Zákusky z prvotřídních surovin podle tradičních receptur jsou opravdu delikatesní. V Cukrářství Martinák na Veveří si sladkosti zakoupíte s sebou nebo si je dáte přímo tam i s výbornou kávou.

#brunch

Kluci z Eggo Food Truck stávají se svým Citroenem HY z roku 1972 na Zelném trhu od 7.30 do vyprodání nebo do 15 hodin. Zaměřují se na snídaně, brunche, sendviče, výběrovou kávu z brněnské pražírny a ovocné freshe. Používají vejce z volného chovu a jídlo je tady vždycky zážitek. Za zkoušku stojí jejich míchaná vajíčka v briošce nebo nějaká aktuální specialita. Můžete je také zastihnout na různých hostovačkách ve spřátelených podnicích.

#šťastnémaso

Výborné maso v biokvalitě, to je Mikrofarma na Moraváku. Tento podnik nabízí maso ze zvířat s ověřeným původem, která volně žila a dýchala. Pět až sedm týdnů vyzrálé hovězí, vepřové z lokálních farem, kuřata z volného chovu nebo biojehněčí z Bílých Karpat.

#sladkébistro

Místo, kde se přátelství a humor mísí se sladkou chutí. V Yummy Lamy najdete kroblížky, éclairy, kroffiny a koblížky. Čerstvé dávky sladkých dobrot tady pečou od pondělí do pátku. K nejoblíbenějších dobrotám patří lamakao.

#pizzanapoletana

Pizzerie Doe Boy otevřela na konci roku 2019 a specializuje se na neapolskou pizzu. V ručně vyrobené peci z Itálie tady připravují křupavou pizzu z těch nejkvalitnějších ingrediencí. Kromě klasických druhů zde vyzkoušíte i méně známé kombinace unikátních chutí jako friarielli (neapolská brokolice), salsiccia nebo mortadella a pistáciové pesto.

#rebelskákáva

Na Přízové 5 Vás okouzlí vůně kávy z brněnské pražírny Rebelbean. Design kavárny je otevřený a vzdušný, ale skrývá i diskrétnější posezení. V chuti jejich kávy, kterou Rebelové sami vybírají přímo u farmářů, procestujete celý svět. Mlsnou zaženete dorty všech barev a chutí, větší hlad polévkou nebo sendvičem. Kids, dogs and zero waste friendly.

#itálie

V Ristorante Piazza zažijete tu pravou Itálii. Nachází se v samém srdci Brna, na náměstí Svobody ve 2. patře OC Omega. Kromě denně čerstvých ryb, domácích těstovin, mořských plodů a salátů, které připravuje tým šéfkuchaře Petra Šušny, vyniká i svou širokou nabídkou kvalitních vín, aperitivů a grapp. V letních měsících si můžete s přáteli a rodinou vychutnat atmosféru večerního Brna i na zahrádce.

#dorty

SORRY – pečeme jinak nabízí výborné dorty, které se vymykají zažité představě o tom, co je vlastně tradiční zákusek. Cukrárnu najdete kousek od Mendlova náměstí, a jak už název napovídá, klasiku na talíři nečekejte.

#pivo

Lokál U Caipla vaří poctivá česká jídla tak, jak je doma vaří naše maminky a babičky. Tedy bez jakýchkoli dochucovadel, špatných tuků a dalších fíglů, aby jídlo déle vydrželo. Hotovky zakládají několikrát denně z čerstvých surovin, které jim vozí ověření dodavatelé, chovatelé a farmáři. K tomu vám tady načepují výborně ošetřené pivo Pilsner Urquell přímo z tanku.

#mexiko

Taquericu tvoří dva bývalí spolužáci z MUNI, z nichž jeden provozuje známý Roburrito FoodTruck a druhý žil a cestoval po Mexiku. Autentické bistro si zakládá na originalitě, vyrábí zde vlastní kukuřičné placky a své taco si můžete u samoobslužného pultu ozdobit taco salsami podle chuti.

#bezmasa

Forky’s je koncept moderního bistra/restaurace, kde se veškeré jídlo připravuje pouze z čistě rostlinných surovin. Stylové, designově vyladěné vegan a raw bistro nabízí veganské speciality z celého světa. Ochutnáte tady jak klasické pokrmy české i světové kuchyně, tak i zcela nové pojetí jídel jako např. superbowls.

#kachna

Jeden z předních brněnských podniků, restaurant PAVILLON, který se nachází v parku mezi Janáčkovým a Mahenovým divadlem, připravil novinku ve svém menu, a to jídlo s názvem KACHNOBOT. Tato specialita šéfkuchaře se skládá z grilované chobotnice, prsíčka z divoké kachny, chipsů z černého kořene, topinamburového pyré a z dresinku z borovicového oleje.

#koleno

Brněnská legenda. Hostinec U Bláhovky je díky vyhlášené kvalitě tankového piva Pilsner Urquell notoricky známý po celém městě i kraji. Dvanáctka z tanku má pořádný říz a servírují tady nejlepší pečené koleno ve vesmíru. Na stojáka si tady dáte pivo v pohodě, pokud chcete posedět, je lepší mít rezervaci, protože tady se dveře netrhnou.

#vietnam

Zažijte vietnamskou kuchyni jinak! Dva dlouholetí kamarádi se rozhodli po zkušenostech v různých kavárnách pro otevření vlastního podniku. Cílem dvojice majitelů je vysoká kvalita a minimalismus.
Večerka na Pekařské narušuje zavedené smýšlení o vietnamské komunitě, boří stereotypy a vyzdvihuje nové trendy. Ochutnáte tady výbornou kávu, lepkavou rýži s domácí vietnamskou šunkou, bůček na sladkokyselo a další speciality.

#cosedotebevejde

V Café Pilát je oběd zážitkem, nikoli pouze hektickým zastavením uprostřed pracovního dne. Během poledne tady najdete otevřený vegetariánský a veganský „all you can eat“ bufet. Kuchyně inspirovaná blízkovýchodními chutěmi však uspokojí všechny. Každý den tady v čase od 11.00 do 14.00 připravují polévku a deset jídel, včetně sladké tečky na závěr. Doporučujeme vám zajít mimo čas obědů také na výbornou kávu, výběrová vína, snídaně, tapas a sladké dobroty.

#masovhousce

V BiiFu už se na grilu tetelí pořádná porce šťavnatého hovězího připraveného na skok do domácí preclíkové briošky. Na něj přijde omáčka podle jedinečné receptury, vejce, zelenina či jiné ingredience, které spolu tvoří dokonalou porci poctivého amerického street food menu. Trhané hovězí, varianty poutine, domácí hranolky, sendviče, roastbeef a plno dalších dobrot voní od pondělí do soboty prvním patrem Tržnice Brno na Zelňáku.

#ramen

Ramen Brno je streetfoodové bistro kousek od Mendlova náměstí. Ramen je japonské, syté jídlo, kombinující nejoblíbenější české chutě. Miska plná nudlí, které vyrábí přímo v podniku, zalitých silným vývarem s různě ochucenými oleji. K tomu marinované vejce, pomalu pečené maso a řada dalších ingrediencí. K ramenu si nezapomeňte objednat domácí kimchi či jinou drobnou specialitu podniku. Vše připravují v otevřené kuchyni před vašima očima.

#snídaně

Nastartujte svůj den v kavárně Mezzanine, kde servírují snídaně z čerstvých a kvalitních surovin. Domácí toustový chleba z brněnského pekařství William Thomas Artisan Bakery je základem rozmanitých máslových toustů. Novinkou ve snídaňové nabídce je vegetariánská toustová verze s řeckým sýrem a grilovanou paprikou. Tradiční trojkombinaci tvoří čerstvé croissanty, domácí marmeláda a cappuccino. Snídaňové menu nově doplňuje batch brew neboli filtrovaná káva. ​

#malýsaigon

Parta, která stojí za Vietnamskými bagetami na Pekařské, už více než rok vaří vietnamskou kuchyni na dalším místě v Brně – na Špitálce. Kromě tradičních jídel, které má s Vietnamem spojené každý, kuchaři v Little Saigon připravují také speciality. Před pár týdny se na stoly začala podávat například rybí polévka Bún Cá nebo trhané vepřové Xa Xui s uzenou paprikou. Nabídku jídel doplňuje také skvělá káva a pivo, tak se do Little Saigon zastavte. Třeba na jednu z jejich pravidelných parties na zahrádce.

Převzato z časopisu FOOD DRINK BRNO → shop.pocketmedia.cz/predplatne