Umí Češi pít gin? Jaký gin je vhodný pro začátečníka a jakou zajímavost o výrobě ginu prozradí Robert Urbánek z Little Urban Distillery? Čtěte v krátkém rozhovoru.
Češi jsou národem pivařů. Umíme pít gin?
Množství ginu vypitého u nás prozatím neustále narůstá a co je obzvláště dobře, zvyšuje se podíl kvalitních ginů proti těm levným, za studena míchaným. Samozřejmě je velký rozdíl například mezi generací padesátníků a generací třicátníků. A co se týče způsobu pití, tam jistě a naprosto s přehledem vítězí gin&tonic. Ale já si třeba rád vychutnám gin samotný. Když dělám degustace a ukážu účastníkům, na kolik způsobů je možné připravit třeba jen zmíněný gin&tonic, a potom vidím jejich překvapení, tak si myslím, že je ještě dost prostoru učit se pít gin rozmanitě.
Můžete se s námi podělit o nějakou zajímavost o výrobě ginu?
Pro někoho, kdo nezná způsob výroby ginu, bývá dost často překvapením, že i když se gin destiluje, tak základ, ten prvotní líh, se nakupuje u velkých lihovarů. U většiny kořalek se destiluje alkohol vzniklý přeměnou cukrů nebo škrobu ze základní suroviny a u ginu je tou základní surovinou právě líh.
Co z vaší nabídky byste doporučili člověku, který s ginem začíná, a proč?
Vždy je nejlepší začínat od toho nejtypičtějšího a postupně se propracovávat ke specialitám. Takže bych určitě doporučil začít jemným destilovaným ginem se silným jalovcovým základem bez výrazných chuťových výstřelků. Tomu naprosto vyhovuje náš London Dry Gin, kde je výrazný jalovec podpořen třeba lipovým a bezovým květem.
Převzato z časopisu KAM v Brně → shop.pocketmedia.cz/predplatne